Op donderdag 24 oktober bestaat het Nationaal Museum van de Speelkaart exact 50 jaar. 'Dat moet een feest worden voor iedereen die de speelkaart een warm hart toedraagt', meent Astrid Wittebolle, schepen van cultuur.
Het museum trakteert het publiek niet alleen op vier dagen gratis toegang. Tijdens het weekend van 26 en 27 oktober organiseert het bovendien een reeks activiteiten voor jong en oud. Rondleidingen en lezingen worden afgewisseld met laagdrempelige workshops en demonstraties.
Hét paradepaardje is de expo 'Kaartspelers in de Kunst' die dat weekend voor het eerst te zien is. De tentoonstelling serveert oude drukken, grafiek, schilderijen, beelden en zelfs prachtige meubeltjes: grote en kleine kunst uit de collectie van de Nationale Loterij met het kaartspel als rode draad.
Kunstenaars als James Ensor, Félicien Rops, Rik Wouters, Frans Masereel en Gustave De Smet hebben de speelkaart in hun werk verwerkt. Een uniek overzicht uit de periode van de 15e tot 21e eeuw. 'Het is overigens een van de zeldzame keren dat een schilderij van David Teniers op Turnhoutse bodem te bewonderen valt', weet schepen Wittebolle.
Het volledige programma van het feestweekend ziet er als volgt uit:
Zaterdag 26 oktober 2019
· 11, 14, 15 en 16 uur: Rondleidingen door de tentoonstelling 'Kaartspelers in de Kunst – de Collectie van de Nationale Loterij'.
· 14 uur: Curator Laurent Gimet gidst het publiek door de expo 'Whist Markers' (in het Engels). Whist markers zijn hulpmiddelen die tijdens het whistspel gebruikt worden, onder meer om punten te tellen. Een selectie is eenmalig te zien en kadert in het Wereldkampioenschap Wiezen dat het museum in de Warande organiseert samen met de 'International World Whist Association' op zaterdag 23 november.
· 11-16 uur doorlopend: Demonstratie door Dennis Marien. De graficus-illustrator maakt met droge naald een eigen ontwerp in afzonderlijke platen om driekleurendruk te bekomen.
Zondag 27 oktober 2019: familiedag
· 11 tot 16.30 uur doorlopend: Workshop voor volwassenen & kinderen: diepdrukatelier gebaseerd op het werk 'De spelers' van James Ensor.
· 14 uur: Lezing 'Pieter Bruegel kijkt naar zijn tijd' door Leen Huet. De kunsthistorica en auteur schreef een biografie over de kunstenaar bij de 450ste verjaardag van zijn overlijden. Tijdens de voordracht laat ze het publiek kennismaken met minder bekende aspecten van Bruegels werk. Begrijpen we met onze 21ste-eeuwse blik de taferelen die een man rond 1550 op doek zette? Vooraf inschrijven is nodig via museum.speelkaart@turnhout.be.
· 15 uur: Goochelshow door Martijn Spaepen, Belgisch kampioen goochelen 2018.
· 11-16 uur doorlopend: Demonstratie van het volledige drukproces van speelkaarten op de historische drukpersen van het museum, inclusief de afwerking (snijden, hoeken, kleuren).
· 11-16.30 uur doorlopend: Photo booth (green screen): iedereen kan een speelkaartfiguur zijn!
'Het museumcafé Vijven & Zessen is gedurende het weekend dé plaats om even uit te rusten of... om een kaartje te leggen', voegt schepen Wittebolle nog toe.
Nationaal Museum van de Speelkaart, Druivenstraat 18, 2300 Turnhout
museum.speelkaart@turnhout.be – www.speelkaartenmuseum.be
Copyright foto’s kunstwerken
- James Ensor – De Spelers:
©Colllectie Nationale Loterij, Brussel – Jean-Luc Tillière
- Karl Meersman - Queen Elisabeth II:
©Colllectie Nationale Loterij, Brussel – Studio R. Asselberghs, F. Dehaen, Brussels
- Rik Wouters - Kaartspelende soldaten in het kamp van Amersfoort:
©Colllectie Nationale Loterij, Brussel – foto: Jean – Luc Tillière
- Stefan Rinck - Casinofretman:
©Colllectie Nationale Loterij, Brussel – foto: Studio R. Asselberghs, F. Dehaen, Brussels